Lorraine - Vogezen (Vosges) - Elzas (Alsace)

De Lorraine en Elzas liggen zeer centraal in Europa. 

Een prachtige omgeving, waarbij men tijdens een vakantie diverse (sportieve) uitstapjes kan maken.

 

TGV tot in Saint-Die-des-Vosges! (12 km van Ban-sur-Meurthe)

De Lorraine omvat 3 natuurreservaten: 

Parc Regional de Lorraine, Parc Naturel des Vosges du Nord en Parc Naturel des Ballons des Vosges.

De Vogezen behoren tot de regio Lorraine. Er is niet alleen veel natuurschoon, ook vele dorpen en steden zijn een bezoek meer dan waard. Wat dacht u van Saint-Die, Epinal, Gerardmer, Remiremont, Nancy, Colmar, Munster, Strasbourg, Mullhouse. 

Ban-sur-Meurthe, uw uitvalsbasis tijdens uw verblijf, ligt middenin het Parc Naturel des Ballons des Vosges, dus middenin het Vogezen-Massief.

  

 

Dit Vogezen-Massief is een middelgebergte met hoogtes tot 1400 meter. Het is een dun bevolkt gebied met veel natuurschoon, rust en ruimte, een ideale streek om actief en sportief een vakantie door te brengen.

 

Het departement Vogezen is ruim 5875 km groot, waarvan 50% bestaat uit bossen. Het aantal inwoners per km2 is 64. Het departement Vogezen bestaat geologisch gezien uit een secundair plateau, dat steunt op een primair massief (de Vogezen).

Hierdoor kan het gebied ingedeeld worden in 3 verschillende geografische gebieden met zeer gevarieerde landschappen.

 

In het westen: de laagvlakte van Neufchateau tot Vittel;

In het hart: la Vôge: een zeer gevarieerd lichtglooiend landschap dat zich uitstrekt van Vittel tot Remiremont;

In het oosten: de bergen, het Vogezen-Massief.

 

 

Het Vogezen-Massief:

 

Hier ziet men zachte ronde vormen (les Chaumes) die kenmerkend zijn voor het landschap, met valleien, dennenbossen en meren aan de hellingzijde van de Vogezen en abrupte daling aan de zijde van de Elzas.

Bekend is de Route des Cretes: mooie route over de hoogste bergkammen, noord-zuid, op de grens met de Elzas. Prachtige vergezichten (soms tot aan de Alpen). Het hele Vogezenlandschap trekt tijdens deze route aan u voorbij: de ballons, de bergtoppen, de diverse meren zoals bijv. lac Blanc, Lac des Truites en de chaumes, de bergweiden.

In de winter is de route des Cretes grotendeels afgesloten en alleen toegankelijk voor wandelaars, langlaufers en skiers.

Hoogste toppen: le Grand Ballon 1424 m, le Hohneck 1362 m.

 

De flora en fauna in de Hoge Vogezen kent een grote diversiteit:

Gentiaan, vingerhoedskruid, narcissen, varens, heide, paddestoelen, braam- en frambozenstruiken en natuurlijk de bosbessen (les Brimbelles); Reeën, edelherten, gemzen, everzwijnen en vele vogelsoorten zoals de Grand Tetras (korhoen), buizerd, bosuil.

 

In de Hoge Vogezen heerst voornamelijk een bergklimaat. De winters zijn vaak streng en er valt regelmatig sneeuw, afgewisseld met droge koudeperiodes. In de zomer is het flink zonnig met redelijk hoge temperaturen, afgewisseld met af en toe een fikse onweersbui..

 

ROUTE DES CRETES:

Noord-Zuidroute over de bergkammen van de Vogezen, met aan de oostzijde de Elzas. De route begint bij de Col du Bonhomme en gaat over de Col de la Schlucht (1193m) en Hohneck (1363m) verder naar het zuiden via Markstein, Grand-Ballon, Le Vieil-Armand, tot in Cernay. De route is ong. 85 km.

Onderweg veel vergezichten tot aan het Zwarte Woud en de Alpen, en ook de vestingen en forten zijn zeker een bezoek waard.

 

Het reliëf, de bossen, het water, de frisse prikkelende lucht, de wind, al deze elementen maken de Hoge Vogezen tot één groot multi-activiteiten gebied waar men ontelbare mogelijkheden vindt om te ontspannen en sportief bezig te zijn. Voor jong en oud, op elk niveau, het gehele jaar door en in alle vrijheid en rust genieten van al het moois dat het Vogezen-Massief te bieden heeft.

 

Uitzicht vanaf le Hohneck (1450m) op de Grand Ballon met daarachter in de verte de Alpen!

 

ELZAS:

 

ROUTE DES VINS:

Aan de oostzijde van de bergkammen van de Vogezen liggen de wijngaarden van de Elzas. De route begint ten zuiden van Marlenheim tot in Thann. Onderweg komt u vele schilderachtige plaatsjes tegen zoals: Ribeauville, Riquewihr, Colmar, Kaysersberg (onderstaande fotos):